Popis některých odrůd

Image

 

                  Věděli jste, že různé odrůdy jablek obsahují různé vitamíny a minerální látky?

 

 

ŠAMPION


Česká odrůda vyšlechtěná jako kříženec Golden Delicious a Coxova oranžová reneta.  Plody jsou středně velké až velké, s drsnou slupkou, žlutozelené kryté červeným žíháním. Jablka jsou velice sladké chuti, výborná i bez odležení. Sklízí se koncem září . Chuťově výborná do vánoc, později moučnatí.

 

RUBÍN


Česká odrůda vyšlechtěná z odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious. Trpí na strupovitost a hnití plodů při skladování. Rubín je ovšem hodnocen vysoce pro jeho výbornou sladkou chuť, nemoučnatí. Plody jsou středně velké, žluté kryté červeně žíhaným líčkem. Slupka trochu tužší, dužnina chruplavá, šťavnatá a sladká. Konzumně nejchutnější v říjnu do ledna.

 

RUBINOLA


Česká odrůda vyšlechtěná z odrůd Prima a Rubín. Rezistentní vůči strupovitosti. Plody ploše kulovité, žluté kryté červeným žíháním. Dužnina křehká, přitom tvrdá, křupavá, velmi šťavnatá, nasládlá, aromatická. Slupka jemná, tenká hladká a lesklá. Plody se neotlačují. Sklízí se koncem září, konzumně nazrává v prosinci. Vydrží do března.

 

IDARED


Je Americká odrůda, vyšlechtěná křížením odrůd Jonathan a Wagnerovo. Trpí na strupovitost a padlí. Plody jsou středně velké až velké,. Většinou jsou plody zelenožluté překryté jasně červenou barvou. Podle počasí se vybarvuje až do tmavě fialové barvy. Slupka je velice silná, otlačuje se až při dlouhodobém skladování. Dužnina je bílá, šťavnatá, sladké chuti. Idared je konzumně zralý v prosinci. Při dobrém skladování vydrží až do června.

 

JONAGOLD, JONAGORED

 

Plody jsou středně velké až velké, kulovitě kuželovité, zelenožluté, kryté ze dvou třetin rozmytou červení. U červených mutací - Jonagored - je pokryvnost červení celoplošná, se znatelným tmavším žíháním. Dužnina je krémové barvy, středně šťavnatá, aromatická, velmi dobrá. Slupka je tenká, hladká a suchá.

 

GOLDEN

 

Plody jsou středně velké, vysoce kulovité, až kulovitě kuželovité s méně znatelným žebrováním. Základní zelená barva v době zralosti přechází ve žlutou někdy s nevýrazným červeným líčkem. Dužnina je nažloutlá, pevná, šťavnatá, navinule sladká, aromatická, velmi dobrá. Slupka je středně silná, suchá, hladká, velmi citlivá na otlaky.

 

 

BOHEMIA

 

Je celočerveně vybarvená s tmavým žíháním.
Dužnina je krémová, chruplavá, jemná, velmi šťavnatá, aromatická, nasládlá. Slupka je tenká, hladká a suchá.Pro konzum je odrůda vhodná při sklizni, v termínu na přelomu září a října. V chladírně je skladovatelnost do začátku února.

 

 

Všechny naše odrůdy jsou řádně tříděné.